Kuinka me voimme ymmärtää tulevaisuutta paremmin ja vaikuttaa siihen positiivisesti? Tulevaisuusajattelu ei ole tulevaisuuden ennustamista; se on kykyä ymmärtää tulevaisuutta, kyseenalaistaa oletuksiamme, kuvitella erilaisia mahdollisuuksia ja toimia aktiivisesti paremman huomisen puolesta. Tässä kolme vinkkiä, joilla voi parantaa omaa tulevaisuusajattelutaitojasi sekä tulevaisuustietoisuuttasi.
1 Kyseenalaista käsitykset tulevaisuudesta
Me kaikki teemme oletuksia tulevaisuudesta – jotkut optimistisia, toiset taas pessimistisiä. Mutta todellisuudessa tulevaisuus on kuin avoin kirja, jota emme voi ennustaa sataprosenttisesti. Siksi on tärkeää haastaa sekä omat että muiden käsitykset. Miksi uskomme tietyillä tavoilla? Mitä jos käsityksemme ovatkin vääriä?
Meidän ajatteluumme vaikuttavat mm. erilaiset ajattelun harhat tai vinoumat. Ihmisillä on taipumus yliarvioida positiivisten ja vastaavasti aliarvioida negatiivisten tapahtumien todennäköisyyttä. Ajattelun vinoumia ovat myös taipumus valikoida tietoa eli vastaanotamme tietoa, joka tukee entisiä käsityksiämme ja toisaalta emme huomioi tietoa, joka on ristiriidassa nykyisten käsitystemme kanssa. Siksi on tärkeää pysähtyä, kyseenalaistaa ja avartaa näkökulmaamme.
2 Kuvittele vaihtoehtoisia skenaarioita
Kun perusta on selvä – tiedämme, mitä on tapahtunut, missä nyt mennään ja mikä on muuttumatonta – voimme alkaa rakentaa erilaisia tulevaisuuskuvia. Megatrendit, trendit ja heikot signaalit ovat työkaluja, jotka auttavat meitä hahmottamaan, mihin suuntaan maailma on menossa. Mutta tärkeää on myös päästää mielikuvitus valloilleen: Miltä maailma näyttää 20 tai 40 vuoden päästä? Millaista teknologiaa käytämme? Miten me asumme? Mitä me syömme? Kuvittelemalla erilaisia skenaarioita voimme paremmin valmistautua tulevaisuuteen – ja jopa muokata sitä.
3 Ryhdy toimeen ja ole muutoksen tekijä
Tulevaisuus ei tapahdu itsestään; se on meidän kaikkien käsissä. Olipa kyseessä henkilökohtainen elämä, yhteiskunnallinen osallistuminen tai yritysmaailma, meillä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteemme. Säästäminen, sijoittaminen, kouluttautuminen, äänestäminen, järjestötoiminta, strategioiden rakentaminen ja tulevaisuuden tuotteiden ja palveluiden innovointi – nämä ovat kaikki keinoja, joilla voimme rakentaa toivomaamme tulevaisuutta.
Jokaisella meistä on mahdollisuus oppia ymmärtämään tulevaisuutta paremmin, nähdä sen mahdollisuudet ja myös varautua sen haasteisiin. Olipa kyse sitten globaaleista pandemioista tai henkilökohtaisista elämänmuutoksista, me voimme valmistautua ja vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuutemme on. Aloita tänään – kyseenalaista, kuvittele ja toimi!