Onnistunutta tulevaisuuden ennakointia

Euroopan energiamarkkinat ovat olleet viime aikoina käsittämättömän myllerryksen ja mielenkiinnon kohteena. Tulevaisuuden ennakointi on ollut syystäkin hankalaa. Venäjä sulkee energiahanojaan, sähkön ja kaasun hinta hipoo taivaita ja EU:n tasolla mietitään, miten energian hintoja saadaan hillittyä ja ylipäätään energian saatavuus varmistettua. Moni tavallinen kaduntallaaja on oppinut viimeisten kuukausien aikana enemmän energiamarkkinoista, sähkön hinnan muodostumisesta ja sähkön säästämisestä kuin ikinä olisi halunnut.

Mediat on täynnä varoituksia sähkön hinnan noususta, mahdollisista sähkökatkoista talven kylmimpään aikaan, vessapaperin loppumisesta kaupoista sekä tilanneanalyysejä energiayhtiöiden taloudellisesta tilanteesta. Konkurssitkin ja Lehman Brothers on mainittu. Netin keskustelupalstoilla pelätään jo mökkiläisten polttopuuvarastojen puolesta, kun kuulemma pitkäkyntiset halkohamstraajat käyvät talvella ryöstämässä pihaliiterit tyhjiksi.

Tulevaisuuden ennakoinnin ammattilaisena herää monta kertaa uutisia lukiessa ajatus, eikö kukaan miettinyt ennakolta mitä voisi tapahtua. Mikä olisi se huonoin mahdollinen tulevaisuuden kuva energiamarkkinoihin liittyen? Mitkä skenaariot ovat mahdollisia? Vai oliko niin, että harha kaiken jatkumisesta kuten ennenkin ja ylioptimistisuus veivät voiton dystooppisista tulevaisuuden kuvista?

Positiivisiakin uutisia tulee välillä vastaan, onneksi. Nimittäin joku oli osannut ennakoinut mitä energiamarkkinoilla tulevaisuudessa tulee tapahtumaan ja oli myös lähtenyt toimimaan tämän käsityksen pohjalta. Ja onnistunut siinä.

Ylen uutisissa oli juttua Kajaanilaisesta yrityksestä Loiste Oy:stä, joka oli jo vuosia sitten lähtenyt rakentamaan robottia, joka käy päivänsisäistä kauppaa sähköllä. Yritys oli ennakoinut, että sähkömarkkinat muuttuvat ja hinnanvaihtelut tulevat olemaan suuria. Nyt robotti hakee jokaisen tunnin parasta hintaa ja yritys optimoi koko ajan sähköntuotantoa. Tässä epävarmassa ja jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa robotti on maksanut itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa ja yritys on säilyttänyt kilpailukykynsä haastavassa tilanteessa.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miksi myös pienten ja keskisuurten yritysten kannattaa miettiä mitä tulevaisuudessa voisi isossa kuvassa tapahtua. Ja miksi kannattaa toimia, eikä vain jäädä passiivisena odottamaan, että pahimmillaan lähtee bisnes alta.

Tulevaisuuden ennakointi auttaa varautumaan, auttaa valitsemaan halutun suunnan yritykselle ja parhaimmillaan sen avulla yritys voi innovoida uusia tuotteita ja palveluita. Tai kuten Loiste, rakentamaan entistä paremmat sisäiset prosessit ja työkalut, jotka vastaavat tulevaisuuden haasteisiin.

Lue lisää tulevaisuuden ennakoinnin menetelmistä.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää, miten tulevaisuuden ennakoinnista voisi olla sinulle hyötyä.